Svenskarna har på den senaste tiden generellt sett bara blivit sämre och sämre när det kommer till att städa sin bostad. Många tänker att städningen är något som bara påverkar hur man ser på en lägenhet eller ett hus, att det är något som hör till trivsel. Det stämmer så klart, ett städat hus ser fräschare ut och är mycket trevligare att vistas i, men det finns också hälsoaspekter att ta hänsyn till. Dessa är särskilt viktiga att tänka på när du har barn.
Kanske är du en av alla som inte städar så mycket som du borde. Vardagen blir ofta stressig oavsett om det är barnen, arbete, en hobby eller något annat som slukar din tid. Länge har det också varit alldeles för dyrt att hyra in hjälp. Tack vare RUT-avdraget är det dock numera billigare vilket gör att även de som inte har jättelöner har råd att få hjälp med städandet. Både på en regelbunden basis eller för att komma in och utföra storstädningar. Vad som passar dig beror helt på dina preferenser. De vet också hur man städar för att göra det på rätt sätt.
Smuts är inte bara något som förstör för ögat eller estetiken. Smuts kan också vara rent farligt. Förutom att ostädade hushåll lätt kan falla offer för skadedjur kan smutsen också vara fylld av farliga partiklar. Om du redan drabbats av skadedjur kan det vara bra att kontakta Anticimex. Därefter är det viktigt att börja hålla efter i huset. Barn, vars immunförsvar är extra känsligt, kan också lätt påverkas negativt av de bakterier som kan finnas och växa i smutsen. Om du tror att du kommer ha svårt att städa så mycket som det krävs kan det vara bra att kolla in alternativ för att få hjälp.
Väljer du att städa själv finns det vissa medel som man alltid borde ha hemma för att göra det så fräscht och sterilt man kan:
- Ättika
- Ugnsrengöring
- Vinäger
- Såpa
- Citron
Det kanske låter som en början på ett väldigt konstigt recept men det är välbeprövade husmorsknep som kommer att underlätta städningen enormt. Ättika är perfekt för att ta bort unkna dofter och håller även borta bakterier och möbel. Den doftar starkt men är perfekt för att ta bort kalkavlagringar i badrum. Det går också att putsa fönster med ättika om du tillsätter lite diskmedel och vatten, mängden får man prova sig fram till eftersom det skiljer mellan olika diskmedelmärken.
Ugnsrengöringen säger sig själv. Även här kan man använda ättika men det är bra att ha ett medel specifik för att rengöra ugnen. Här samlas mycket mat och os och det kan bli besvärligt att få bort om det får sitta för länge.
Vinäger har liknande egenskaper som ättika och man kan i nödfall byta ut ättikan mot vinäger.
Citronen är för efterbehandlingen. Om du har skrubbat diskbänken med ättika för att få bort alla bakterier kan du sedan ta köttsidan av citronen och gnugga över. Det polerar stålet och ger köket en frisk doft som håller länge!