Bevara minnen

Småbarnstiden är en underbar fartfylld tid då det händer mycket hela tiden. Barnen lär sig att sitta och krypa, får sina första tänder, lär sig att gå och börjar prata. De växer så det knakar och vips så är det dags för skolstart. Många minnen hinner skapas och både du och dina barn kommer att tacka dig för att du tagit dig tid och ork att dokumentera och bevara så mycket som möjligt.

För dig som just nu lever livet som småbarnsförälder eller som väntar på att din lilla prins eller prinsessa ska komma till världen följer här ett par tips om hur du på bästa sätt bevara alla härliga minnen från tiden då barnen är små.

Foton

Det allra vanligaste och enklaste sättet att bevara minnen på är förstås via fotografering. Ta så mycket bilder som du bara orkar, man kan aldrig ha för mycket bilder. Med dagens teknologi kan man ju dessutom enkelt radera suddiga eller dåligt tagna bilder. Nu för tiden förvarar de allra flesta sina bilder på datorn istället för i fotoalbum.

 

mitt-första-år

Bok

Ett annat tips är att göra en ”Mitt första år”-bok där du dokumenterar allt nytt som ditt barn är med om under sitt första år. En sådan bok kan man antingen köpa färdig, så att du endast behöver fylla i namn och datum och så vidare, eller så kan du göra en egen personlig bok om du känner för att pyssla lite.

För dig som tycker om att skriva kan ett tips vara att skriva en bok om småbarnstiden. Antingen kan du skriva den för hand och endast behålla den inom familjen eller så kan du skriva den på datorn och skicka in den till ett företag på nätet som hjälper dig att trycka boken åt dig. En bok är något som verkligen brukar uppskattas av barnen när de blir äldre eftersom de själva inte minns så mycket just från småbarnstiden.

 Scrapbooking

Annars kan du gå ett steg längre och göra det ännu personligare. Det tar lite tid men du och barnen har sedan en helt egen bok att titta i. Scrapbooking handlar om att pyssla i en bok för dekorera sina minnen. Man klipper och klistrar, skriver och ritar. Börja med att sätta in en bild på en sida i din valda bok, fotoböcker utan plastfilm brukar vara lämpliga. De har större sidor vilket lämnar plats för att scrapbooka runt om bilderna. Runt bilden kan du sedan skriva saker om bilden eller helt enkelt några ord som förklarar känslorna runt den. Sedan använder man olika papper, spets, tråd, knappar, allt du kan tänka dig för att skapa ett pysselkollage på varje sida. Man kan göra det i teman, exempelvis i barnens favoritfärg eller shaby chic-likt. Titta runt på nätet efter inspiration. Och besök gärna youdo.se för att ta del av nyheter, tips och ett stort sortiment!