Cykel för de allra yngsta i familjen

Barn älskar friheten med att cykla och de kan börja tidigt. Det är en trevlig aktivitet för alla familjemedlemmar, så prioritera att ge ditt barn cykelfärdighet i tidig ålder!

Hur väljer jag cykel?

När du köper barncykel är det barnets längd som spelar in och inte åldern. Barncyklar är ingenting du köper att växa i, utan du behöver rätt mått på cykeln för stunden.

Ett tips är att köpa cykel på nätet där du kan ta utgå från måttguider. I webbshoppen Cykelkraft hittar du exempelvis en sökfunktion baserad på barnets mått. Då får du fram ett anpassat resultat, så välj något här och du vet att cykeln kommer att passa utifrån barnets längd i dagsläget.

Stödhjul eller inte?

Med stödhjul kan barnet snabbt cykla i hög hastighet, men riskerna är stora och det finns bättre sätt att inleda cykelträningen. Använd hellre en springcykel utan pedaler för att träna upp balansen. Istället för pedaler är det fötterna som styr fart och broms.

Träna cykling tillsammans

Att lära sig cykla handlar inte bara om att hitta balansen för att sitta kvar på sadeln. Det kräver övning på regelbunden basis. Därför är det viktigt att du som förälder engagerar dig i ditt barns cykelfärdighet. Promenera bredvid barnet och prata med barnet om trafikregler och säkerhet.