Julpyssel

En av de mysigaste aspekterna av advent är julpysslet. Att sätta på favorit- julmusiken och kanske lite glögg, samtidigt som man bakar och pysslar tillsammans med barnen. Tyvärr är advent även en av de stressigaste tiderna på året. Men då passar det bra med pyssel som inte tar så mycket tid och inte är så komplicerade. Barnen brukar också uppskatta om de kan göra sina egna saker utan att föräldrarna lägger sig i alltför mycket.

Ett superenkelt men väldigt stämningsfyllt pyssel är att göra sin egen pepparkakskalender.

Köp en rulle snöre av lite rustik modell för att hänga pepparkakorna på. En burk med pepparkakshjärtan med hål i. Tuber med färdig glasyr eller ingredienser för att göra egen glasyr. Dekorations kulor i silver eller annat som du tycker är vackert att dekorera med. Glasera siffror från 1-24 på pepparkakorna, vänta gärna med att dekorera kanterna till dess att glasyren har stelnat. På så sätt minskar risken att man kladdar ut siffrorna. Om barnen är tillräckligt stora kan de göra alla moment själva. Om de är mindre kanske de kan hjälpa till med dekoreringen. När alla 24 kakorna är färdigdekorerade behöver de torka ordentligt innan man hänger upp dem på ett snöre i passande längd. Fäst sedan snörändarna i krokar på väggen, så pepparkakslängan hänger lagom sträckt. Förutom att vara snyggt så ger pepparkakorna av sig en stämningsfull doft av jul i hela rummet.

Om man tycker om att baka kan man göra egna pepparkakor och då kan man även passa på att göra större modeller. Rita ut en mall på ett pepparkakshjärta i den storlek som du vill ha och skär sedan efter mallen istället för att använda en pepparkaksform. Lägg dem försiktigt på en plåt som är täckt med bakpapper och gör två hål i pepparkakorna så att du kan hänga upp dem sedan. När de stora pepparkakorna svalnat glaserar man barnens namn på pepparkakorna. Sedan är det bara att trä smala röda sidenband genom hålen i pepparkakorna och knyta en vacker rosett. Barnen brukar uppskatta att få hänga upp sina pepparkakor på sitt eget rum. Då kan de njuta av doften också.

Pepparkakor kan lämna fettfläckar på tapeten så täck backsidan på dem eller häng upp dem där det finns en tålig yta.

Ett klassiskt, enkelt och stämningsfullt pyssel är att stoppa nejlikor i apelsiner eller mandariner. Sedan hänger man upp dem i smala sidenband så de kan sprida sin härliga doft av nejlika och apelsin.