Mat för spädbarn

Det är mycket man ska tänka på som nybliven förälder och det är inte så lätt att få koll på allting till en början. En stor del då ett nytt liv kommer in i familjen är hur ett spädbarn bör äta. Hur mycket äter ett spädbarn, är det ok med mjölkersättning och när ska man egentligen börja med smakportionerna? Detta är några av de frågor som brukar komma i början som småbarnsförälder, några frågor vi tänkte ge lite svar på. 

bebis

Den första tiden med ett nyfött barn, eller de första 6 månaderna brukar vara ganska omtumlande som nybliven förälder. Det är ett nytt liv som man ska bekanta sig med och förstå, ett nytt liv som ger signaler om sina behov. Det gäller att lär sig hur ens barn ska sova och äta för att må bra och det brukar ta minst ett par månader innan man känner att man fått till en något så när dygnsrytm med bra rutiner.

De första 6 månaderna är det framförallt bröstmjölk, eller ersättning som är den bästa maten för barnet. Denna stund ger också tid för barnet och föräldern att var nära varandra och skapa en trygghet till varandra.

Bröstmjölk

Känner du att amningen fungerar och att mjölken räcker tillräckligt för barnet är det den bästa maten att ge sitt barn. Den innehåller all den näring barnet behöver och som förälder vet man att barnet får i sig bra mat. Det enda som ska kompletteras till bröstmjölken är D-vitamin droppar, något som man får av den Barnavårdscentral man tillhör.

Modersmjölksersättning

Om barnet inte ammas finns det modersmjölksersättning att köpa och ge till barnet. Den ger barnet den näring och energi det behöver och den är speciellt framtagen för att likna modersmjölken så gott det går. Det finns lite olika typer av modersmjölksersättning, gjorda för olika åldrar på spädbarnet. Bäst är att fråga på sin Barnavårdscentral om vilken som lämpar sig bäst för just ditt barn.

Modersmjölksersättningen blandas ut med vatten. Eftersom barn är extra känsliga för bakterier och infektioner är det viktigt att vara noga med hygienen då man blandar ersättningen och även att rengöra flaskan noga efter användning. Det är viktigt att koka allt vatten som ska blandas med ersättningen så att vattnet inte innehåller några farliga bakterier. Koka upp vattnet och låt det sedan stå och svalna i ett vattenbad innan du ger det till barnet. Det brukar stå tydliga instruktioner på förpackningarna om hur man blandar.

Har du egen brunn till din fastighet är det extra viktigt att göra en vatten analys innan du börjar att ge det till ditt barn, för att se att det inte innehåller några farliga bakterier eller ämnen. Idag kan du göra detta enkelt online. Du fyller enkelt i dina uppgifter så hör de av sig till dig inom 24 timmar. Efter att du gjort en analys och vattnet är ok kan du använda det på samma sätt som beskrivits ovan, genom att koka det innan användning.

Smakportioner

När barnet blivit 4 månader är det ok att börja ge det små smakportioner. Du måste ändå fortsätta att amma eller ge ersättning tills barnet blivit minst 6 månader. Ta en liten bit av din egen mat, cirka ett kryddmått, och ge till barnet att smaka. Det är här inte frågan om att duka upp en hel måltid med haklapp och tallrik utan det räcker att ge små smakprov av er mat när ni äter. Vad som är viktigt att tänka på är att maten ska vara mjuk och lätt för barnet att svälja.

Fakta till texten är hämtad från Livsmedelsverket och vill du läsa på mer finns där mer fakta att hämta.