Till nyblivna mamman

Efter hemkomsten från BB märker man kanske att det saknas vissa viktiga saker. När man väntar barn går det inte att tänka på allt. Här är sakerna som alla mammor borde ha, som man man lätt kan glömma. 

Amnings-BH

Det blir snabbt drygt och jobbigt att behöva dra upp BH över ena bröstet varje gång barnet är hungrig. Och i början kan den lilla behöva mycket mjölk. Man brukar säga att i början ska barnet få amma hur mycket eller lite den vill. Många kvinnor får också väldigt stor byst under graviditeten och de fortsätter producera mjölk så länge barnet får amma. Av den anledning kan det kännas jobbigt att gå omkring utan BH. Det är också bättre för ryggen om bysten får stöd. En bra amnings-BH som ligger mjukt mot huden och där du kan reglera axelbanden vid behov är det bästa köpet. För storbystade mammor brukar det vara svårare att hitta en BH i rätt storlek i vanliga butiker. Vi tycker att man ska ha fler än en BH så det finns en eller två extra när den första måste tvättas.

Babynest

Det kanske låter överdrivet med ”specialsängar” till spädbarnet. Men faktum är att ett babynest ska simulera hur barnet hade det i magen: varmt, tryggt och lite trångt. Babynestet har mjuka, höga kanter som hindrar barnet från att fall ur sängen. För mamman kan det vara skönt att få vila armen och lägga ner barnet bredvid sig och fortfarande känna att barnet är skyddat och säkert.  Den är också lätt att ta med när man ska resa och barnet ska sova på en annan plats. Om man har en snäll släkting eller tid över själv, går det utmärkt att sy sitt eget babynest.

Sopkorg med lock

Varför är det så viktigt? Jo, för blöjbytena. Under den första tiden kommer man behöva byta många blöjor och man vill inte gå in i köket och släng dem varenda gång. Det ska finnas en sopkorg bredvid skötbordet. Men skaffa ett med bra lock som förskonar er från doften! Ett spädbarn är krävande och mamman har precis genomgått en förlossning. Ingen i den situationen har orken att gå till soptunnan efter varje byte. Därför är det bra med en stor sopkorg som man kan stänga åt.

Babylyssnare

Den har flera namn: babylyssnare, babyvakt, babymonitor och baby walkie talkie. Det är en perfekt hjälpreda när man behöver lämna bäbisen själv i sin säng eller liknande. Du behöver inte sitta bredvid barnet och vänta på att den vaknar och vill äta igen. Istället kan du ta en tupplur i din egen säng eller titta på teve. Babylyssnaren fungerar precis som en walkie talkie. Du har en walkie talkie med dig och den andra lämnar du med barnet. Om barnet vaknar och börjar gråta, kommer du att höra det på en gång.