Ekologiskt till barnen

När man blir förälder för första gången så ställs man inför en hel del val. Barnet ska ha ett namn, men ska barnet döpas eller ska namnet bara registreras?

Vilken färg ska väggarna ha i bebisens rum? Sitter vi fast i gamla konventioner om rosa och blått till flicka respektive pojke? Ska vi klä vår flickbebis näpet och gulligt och vår pojkbebis i camouflagemönstrade combatbyxor? Och när vi ändå är inne på kläder så finns ytterligare ett val att göra, ska jag som förälder redan från början ta ett miljöansvar och köpa ekologiska barnkläder till mitt barn?

Ekologiska kläder

På samma sätt som vi som nyblivna föräldrar funderar över den mat vi ska stoppa i vårt barn på insidan bör vi fundera på hur vi ska ge barnet en bra miljö på utsidan. Ekologiskt framställda barnkläder är hållbara för miljön, något som är särskilt viktigt då barnkläder endast kan användas under en förhållandevis kort tid. I ekologiska kläder finns inte heller spår av exempelvis insektsbekämpningsmedel från odlingen. Ett inköpsställe på internet för ekologiska kläder är PirumParum. De har ett stort urval för de minsta barnen. Det är då, när barnen är nyfödda, som det är som allra viktigast att vara försiktig med vad som finns i barnets omedelbara närhet.

Ekologiskt livsmedel

Vilken tur det är att det finns ett bra ekologiskt livsmedel i modersmjölken, så där behöver du väl inte som förälder göra några aktiva val i början? Jo faktiskt så finns det även här en del val att göra nämligen vad mamma äter och dricker. Det finns en del livsmedel som man som ammande mamma ska se upp med, bland annat Östersjöfisk. Bra råd finner du på Livsmedelsverkets hemsida, där det finns en rad kostråd och en hel del varningar. Värt att notera är att surströmming finns med i listan på livsmedel man varnar för. Undrar just vad bebisen skulle tycka om surströmmingssmak på mammas bröstmjölk.

När barnet blir äldre är det en bra idé att fortsätta med ekologisk barnmat. Ekologiska grönsaker innehåller inga spår av bekämpningsmedel vilket är bra för barnet och genom att köpa dessa produkter bidrar du till en bättre miljö.