Att få barn

Att bli gravid resulterar i många förändringar i din vardag och du måste börja ta hänsyn till saker så som kroppsliga förändringar, extra utgifter samt livsmedel som du bör undvika.

De kroppsliga förändringar som graviditet medför är inte bara en putande mage. Din kropp kommer att skapa det organ som kallas för moderkakan så att fostret kan få näring och bli av med slaggprodukter. För att ditt foster inte ska stötas bort så kommer även ditt immunförsvar förändras, vilket gör att många lättare blir förkylda under sin graviditet. Mot slutet av graviditeten så upplevar många en känsla av att vara andfådda samt hjärtklappning. Detta beror på att mer blod måste pumpas runt samt att lungorna nu har fått mindre plats, och kan således inte expandera till sin fulla storlek.

Vi har tidigare skrivit om tre saker som är nödvändiga att ha när man väl kommer hem från BB, men vilka extra utgifter bör man räkna med under själva graviditeten? De allra flesta omkostnaderna kring sjukhus och födsel är helt gratis i Sverige. Det som kan komma att kosta en slant är om du väljer att ta kosttillskott i form av järntabletter, folsyra, vitaminer och dylikt. Vill du ha bilder från ultraljud att ta med dig hem så kommer det troligen också att kosta en slant.

Under din graviditet så finns det som sagt några livsmedel som du bör undvika. Alkohol passerar genom moderkakan till ditt foster och kan orsaka flera olika skador, och ska därför helt undvikas. Även rökning och snusning överför farliga ämnen till ditt ofödda barn. Allt kött du äter måste vara ordentligt tillagat och frukt/grönsaker ska sköljas noggrant. Även mögelost så som brie och gorgonzola bör undvikas. Du kan läsa mer om detta här.