Förälder

Att vara förälder kan vara otroligt olika från familj till familj. Vissa får knappt sova en blund första åren medan andra bara njuter av långa sköna nätter under hela barnledigheten. Vissa får ha klippkort på sjukhuset på grund av kolik, feberfrossor och matbitar i halsen medan andra knappt behöver besöka hälsocentralen en enda gång.

Livet kan se så otroligt olika ut. Men en sak har nog de allra flesta föräldrar gemensamt – känslan av att inte hinna med och räcka till. Man vill vara med barnet så mycket som möjligt men samtidigt hinna med allt som ska göra si vardagen men arbete och hushållssysslor.

Som förälder handlar det därför mycket om att stanna upp och tillåta sig att njuta av stunden. För det är vad barnen gör. De lever här och nu och förväntar sig att alla sin omgivning ska göra det samma. Det är när man börjar se världen och vardagen från deras perspektiv som man ger sig själv möjligheten att verkligen njuta av vad det är att vara förälder. Att få uppleva glädjen av att springa med full fart genom en vattenpöl eller kunna skratta hejdlöst åt en kråka som sitter på fönsterbläcket. Det är dessa stunder som man som förälder lever för. Men det är även dessa stunder som man bör försöka bevara och dokumentera.

Eftersom i stort sett alla telefoner har både foto- och filmmöjlighet finns inte några tekniska begränsningar. Då man inte heller längre lägger stora summor på framkallning gör det inget om det blir 100 bilder som man sedan slänger bort. För någonstans där i mängden av bilder och filmer finns de där ögonblicken man lever för. De ögonblicken som barnen även vill se när de växer upp för att minnas sin barndom och den tiden då både vattenpölen och kråkan kunde vara otroligt underhållande.

Så lägg bort känslan av att inte räcka till. Du räcker till när du finns till. Njut istället av ögonblicken både en och två gånger. Det är så barnen gör.