Vinteraktivitet för stora och små

En klassisk svensk skidaktivitet som tycks gå i arv om och om igen är längdskidåkning. Och det är ju förstås inte för inte som den populära motionsformen, som det också är, är just så populär. 

Därför tänkte vi här berätta lite om hur du ska gå tillväga när du för första gången ska få med dig ditt/dina barn på en skidtur, vad dom bästa sätten att är för att lära dem. Tipsen i artikeln har vi hämtat i huvudsak från kappruet.se som egentligen är en guide till att börja åka skidor utför, men guiden fungerar även till stor del för längdskidåkning.

Skidåkning

Förbered, peppa och börja i tid.

Om ditt barn inte sedan tidigare är bekant med skidåkning så kan det vara en bra idé att ett tag innan det är dags för skidtur prata varmt om hur kul och trevligt det är med skidåkning. Införskaffa också längdskidor, pjäxor och annan utrustning ett tag innan. Att man ska göra detta beror på att med dessa på så blir det en viss begränsning av rörelsefriheten, vilket är bra att vänja barnen med innan man är ute i skidspåret, det förenklar en del skulle man kunna säga.

Det finns förstås inte någon regel för i vilken ålder man ska börja, men i 4-5 års åldern är rätt så lämpligt. Man brukar normalt sett rekommendera att barn under 5 års ålder använder skidor som är lika långa som de är, och barn mellan 5 och 8 år använder skidor som är mellan 10 till 20 cm längre än de själva. Vad gäller stavar är det bäst för barn under 5 års ålder att använda stavar som är mellan 30 till 35 cm kortare än de själva, men hellre för kort än för lång. För barn mellan 5 och 8 år bör stavarna vara 25 till 30 cm kortare än de är, en grundregel brukar vara att stavarna inte når högre än upp till armhålan. När det kommer till pjäxor är det viktigt att barnpjäxor är varma och vattenavvisande, finnas gott om utrymme för både tårna och extra sockar och de ska vara höga över vristen och böjliga över foten.

1866071-little-girl-skiing-downhill

Skidskolan

När det kommer till att lära ut själva skidåkningen så är det förstås så att du som förälder vill lära ditt barn, men även om du har god erfarenhet, kom ihåg att det i början handlar mycket mer om pedagogik än teknik. Sen hittade vi några tips på den amerikanska friluftsstiftelsen AMC:s blogg som vi tycker är värda att dela med oss av.

  • Det är bara roligt om det är roligt – Att det ska vara roligt att åka skidor är förstås en självklarhet. Uttrycket att det är bara roligt om det är roligt betyder kortfattat att barn kommer att vilja åka skidor igen om det är roligt första gången. Se till att det är roligt och inte att det associeras med kyla och att det är jobbigt.
  • Håll det enkelt – Man blir inte världsmästare bara för att man har den allra bästa utrustningen. Detta är ett välanvänt uttryck och det finns många välkända scener i komedier som anspelar på detta. Det innebär att du behöver inte införskaffa den allra dyraste skidutrustningen eller skidvalla för proffs, det räcker med enklare utrustning. Se hellre till att barnen håller sig varma och har roligt istället.
  • Håll inte på för länge – Man kan väl säga att punkterna går ihop något, med tanke på att denna näst sista också syftar till de två tidigare. Håll inte på för länge och håll distansen lagom samt håll dig på deras nivå. Även om du vill få dig motion så kan du ju inte lämna barnen efter dig.
  • Fler barn – Man kanske har en lite romantisk syn att man ska åka iväg bara med familjen och kanske då med sitt enda barn. Men även om barn tycker om att spendera tid med sina föräldrar så tycker barn om att ha kompisar också och det är ofta lättare att åka iväg tillsammans med en annan familj. Det är ett faktum att barn blir mindre gnälliga när de har lekkamrater omkring sig.