Överleva julen

Som förälder kan julen vara en väldigt stressig tid. Hur överlever man den som bäst?

Inte för stora förhoppningar

Det låter kanske negativt och tråkigt men låt oss förklara. Tro inte att den perfekta julen finns, för det gör den inte. Även om man har traditioner så kommer saker och ting att förändras och tvingas ändras. Man kanske har planerat att alla ska sitta tillsammans och se på Kalle Anka klockan tre men den här julen är pappa förkyld eller så kan inte minstingen sitta still och man måste hålla koll på barnet istället. Eller så är barnen inte alls intresserade av Kalle Anka och vill hellre vara utomhus och leka.

Man ska inte ge barnen för stora förhoppningar heller. Det är så svårt att möta barns besvikelse så lova aldrig för mycket. Säg inte att tomten kommer med alla paket de har önskat sig. Rätt som det är måste man lägga pengar på annat och skära ner på julklappsinköpen. Försök att ta dagen som den kommer och se till att barnen vaknar upp på julaftonsmorgon med samma inställning.

Planeringen

Ja, att hålla i julafton kräver oftast lite planering. För mindre barn kan det handla om att ordna med jultomte som kommer på besök. Fixa tomtedräkten i tid och var beredd på att du kanske måste leka tomte själv om några förhinder skulle dyka upp. Man kan ju faktiskt köpa tomtedräkter till barnen och be dem att dela ut alla julklappar. Det kan vara ännu roligare för barnen, speciellt för dem som är lite rädda för jultomten.

Tänk ut hur mycket tid det går åt att laga maten och se över vilka aktiviteter barnen kan göra så länge. Eller så lagar ni julmiddagen tillsammans, då behöver inte mamma eller pappa känna sig utanför när han eller hon måste stå framför spisen hela dagen medan de andra har roligt.

För att underhålla barnen medan föräldrarna får vila i soffan med ett glas glögg, kan man göra små skattjakter. De kan få leta efter ett eller två paket under dagen och paketen i sig kan innehålla leksaker som håller barnen sysselsatta framtill maten.