Börja baka med barnen – snabba tips

En fin aktivitet med barnen som också för med sig något gott är att baka tillsammans med dem. Det finns tusentals recept på kakor och tårtor som är goda och enkla att baka. Det ger också barnen en chans att lära sig lite mer om hur bakning fungerar och att följa instruktioner.

Lästräning

För mindre barn kan det vara ett roligare sätt att lära sig att läsa. Även äldre barn med lässvårigheter kan träna genom att läsa upp recept för syskon eller föräldrar och följa instruktionerna. Recept är skriven på enkel svenska med korta meningar, samt innehåller vanligt förekommande ord. De är alltså ideala som lästräning!

Köpa in dekorationer

Köp in dekorationer som ni också kan äta. En enkel havrekaka ser tråkig ut när den är färdiggräddad, med ätbara regnbågar eller diamanter och en klick grädde blir de genast roligare. Även tårtor ska dekoreras fritt med grädde, sockerpasta, marsipan och karamellfärg. Dekorationerna går också att göra själv, det förvandlar en bakkväll till en pysselkväll.

Testa recepten

För att vara säker på att resultatet blir bra kan du testa recepten först. Du kanske vill ändra lite i receptet för att passa barnens smaklökar, eller så behöver du ersätta matvaror på grund av allergier och vill se till att receptet ändå fungerar.

Lättbakat

Fråga barnen vill de vill baka och se om det finns några lätta recept inom den kategorin. För mindre barn gäller det att recepten inte blir för avancerade eller tar så lång tid att de tappar intresset. Börja med superlätta bak såsom chokladbollar eller rulltårta. Barnen brukar tycka att dekorationerna och ätandet är roligast, så vill ni baka tårta kan du köpa en färdig mix som bara behöver vatten och en klick smör innan det åker in i ugnen.