Baka med barnen

Nu när det närmar sig vintertid så kan man passa på att börja baka med barnen.

Man får så klart välja recept och svårighetsgrad utefter barnens ålder. Är barnen väldigt små kan man göra chokladbollar eller skapa figurer i marsipan eller mandelmassa som man doppar i choklad. Då får barnen äta gott och samtidigt skapa helt fritt.

Börjar barnen bli så pass gamla att de klarar av att hantera kastruller och ugnar kan man istället få hjälp med lussekattsbaket eller tårtbaket till födelsedagarna. Var beredd på att ta ett steg åt sidan och låta barnen experimentera lite. Det måste kanske bli en dålig sockerkaka innan de förstår att man måste måtta väldigt precis för att den ska smaka som den borde.

Det är ju också roligt att baka muffins. De går snabbt att vispa ihop, man får så de kan bjuda hela klassen och det går att variera väldigt enkelt. Vissa muffins kan man fylla med bär, andra med torkade frukter för att få lunchmuffins. Det finns jättemånga frosting och dekorrecept på nätet som ger ännu fler variationsmöjligheter.

Prata gärna med barnen under bakandet och förklara varför man gör alla stegen. Leta upp lite information om du inte själv vet varför degen ska jäsa innan den gräddas och lär sedan ut till barnen. Små barn tar in information väldigt snabbt och älskar oftast att lära sig nya saker!